Maliyet Optimizasyonu: Şirketinizin Giderlerini Azaltırken Verimliliğini Artırın
Ekonomik kriz başladığında, üretilen mal ve hizmetlere talep azaldığında ve sonucunda şirketin nakit akım dengesi bozulduğunda üst yönetimin ilk aklına gelen:
- Müşterilerle bekleyen alacakları ödemeleri konusunda yakın iletişimde bulunmak
- Tedarikçilere olan borçları mümkün olduğunca ertelemek
- Finansal borçları ertelemek
- Ücretleri azaltmak ve eleman çıkarmak
- Genel giderleri mümkün olduğunca azaltmak
- Devlet desteklerine başvurmak
gibi konulara öncelik vermektir. Bu adımlar kısa dönemde bir sonuç vererek nakit dengesini düzeltebilir.
Ancak uzun vadede bu durum sürdürülebilir değildir. Bu tür uygulamalar gerektiğinden daha uzun sürerse itibar kayıplarına, müşteri kaybına, uygun tedarikçileri rakiplere kaptırmaya vb yol açabilir. Uzun dönemde daha farklı adımlara ihtiyaç bulunmaktadır.
Kriz süresince makul önlemleri almakla birlikte ana konulardan birisi de işletmelerde uzun vadeli maliyet iyileştirmelerinin ön plana çıkarılması ve israfın önlenmesidir. Satıştan depoya, üretimden satın almaya tüm operasyonlarınıza farklı bir gözle tekrar bakılmalı, makine ve ekipman verimlilikleri gözden geçirilmelidir. Örneğin:
- Depolarda yürütülen; parça kabul, raflama, stoklama, sevkiyat, paketleme, etiketleme, yükleme, iade alma, envanter sayımı, bakım-onarım gibi süreçlerin yeniden gözden geçirilmesi
- Stok (hammadde, yarımamül, mamul, ambalaj, işletme) ve nakliye optimizasyonu, müşteri reklamasyonlarının azaltılması, tesis içi atıl taşıma ve elleçlemelerin ortadan kaldırılması
- Tedarikçiler ile yoğun işbirliği halinde, hatalı, eksik, standartlara uymayan, malzeme gönderimlerinin engellenmesi
- Ofis ve fabrika alanlarındaki gereksiz kullanım sahalarının yeniden gözden geçirilmesi, üretim ve depo sahalarının yalınlaştırılması
- Sipariş çevrim sürelerinin kısaltılması, termin sürelerinin azaltılması
- Satış ve pazarlama ekiplerinin gözlemleri ve pazarlama araştırmaları ile müşteri istek ve tercihlerinin dikkatlice değerlendirilmesi ve üretim sürecine yansıtılması
- Tekliflerin siparişe dönüş oranlarının arttırılması
- Ofis çalışmalarında yalın felsefenin uygulanması
Ayrıca, tüm süreçlerde otomasyon çalışmalarına özel önem verilmelidir. ERP ile tedarik ve üretim zinciri otomasyonu, elektronik süreç yönetimi yazılımları ve müşteri ilişki yönetimi uygulaması (CRM) benzeri analitik çözümler buna ilişkin birkaç örnektir.
Sonuç olarak; planlamadan sevkiyata tüm ürün/hizmet üretim aşamalarındaki her türlü israfın (fireler, hatalar, aşırı üretim, beklemeler, gereksiz taşımalar vb) azaltılması ile maliyetlerin düşürülmesi, müşteri ihtiyaçlarının analizi, üretim aşamalarının yeniden tasarlanması, üretim sahasının ve süreçlerinin düzenlenmesi, üretim teknolojisi optimizasyonu, çalışanların verimliliğinin arttırılması, aktivite bazlı maliyet takibi, anahtar performans göstergelerinin belirlenmesi, performans hedefleri ve gerçekleşme sapmalarının analizi ve sonuç olarak nakit akışının hızlandırılması ve firma kârlılığının artırılması hedeflenmelidir.
Operasyonel verimliliğinizi arttırmayı hedefleyen bu çalışmalarda Teolupus İç Denetim Hizmet ve Risk Yönetim Danışmanlığı olarak farklı disiplinlerden bütünsel kurumsal bakış açılarımızla yanınızdayız.