Hazırlayan: Efsun Amani
COVID-19 salgını, tüm alanlarda olduğu gibi Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) için de dönüştürücü olmuştur. Talep ve tedarik döngüsü üzerinde yarattığı etki, şirketleri temel çözümler bulmaya yöneltmiştir.
Daha öncesinden Kurumsal Kaynak Planlamasına geçiş yapan şirketler, iş süreçlerini değişim hızına daha kolay adapte edebilmektedirler. İşletmeler sadece birçok görevi otomatikleştirerek maliyetleri düşürmek için değil, aynı zamanda yetkililerin doğru kararlar vermeleri için önemli bilgilere daha hızlı erişebilmeleri için de ERP’ye güvenirler.
Şirketler iş süreçlerini kolayca yürütmek ve doğru kararlar alabilmeleri için gün geçtikçe ERP’ye daha fazla yer verirken, ERP sistemleri de yeni teknolojilere uyarak sürekli gelişmektedir. Bu yazıda 2020 yılından bu yana ERP sistemlerindeki gelişimlerden bahsetmek istiyoruz. Öncesinde kısaca ERP’den bahsedelim;
ERP nedir?
Kısaca ERP sistemi, şirketin tüm iş süreçlerinin standartlaştırılmış olarak tek çatı altında toplayan bir teknik destek olarak tarif edilebilir. Şirketin tüm iş süreçlerini desteklemek, birleştirmek ve kontrol etmek için kurumsal kaynak planlamadan faydalanılır.
ERP’nin sağladığı avantajlar
Tüm veriler her zaman güncel olarak merkezi bir veri tabanında tutulur, bu da manuel teyit ve onaylama süreçlerini ortadan kaldırır.
Tüm çalışanlar yetki sınırları dahilinde aynı veritabanına erişebilirler, dolayısıyla şirket içi iletişim kolaylaşır.
Zamanı daha verimli kullanmaya ve zamandan tasarruf etmeyi sağlar.
ERP Sisteminin Özelliği
ERP sistemleri, şirketin faaliyet süreçlerini ve ihtiyaçlarını tek bir ana yazılıma entegre edilebilen farklı modüller ile sağlanır.
ERP modülleri, şirketin faaliyet türüne, sektörüne, yapısına ve kullanıcı sayısına göre değişiklik gösterir.
Standart ERP modülleri şöyledir:
• Satış ve Dağıtım, Stok Yönetimi, Satın Alma Yönetimi, Üretim Planlama ve Üretim Kontrol
• CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi)
• Mali İşler (Genel Muhasebe, Finans, Maliyet muhasebesi vb.)
• Bordro ve İnsan Kaynakları
ERP trendleri
Gelişmelerle beraber, bulut ERP sistemleri, uzaktan çalışma modelini ağırlıklı uygulayan şirketler için öne çıkmıştır, bunun sebebi uzaktan daha kolay bakım yapılabilmesidir.
1. Her şey için bir uygulama
İlk olarak 2020 yılı ERP trendlerinden, uygulamalaştırma (appification) (belirli iş süreçleri, özel uygulamalar ile mobil dünyaya taşınmasından) bahsedilelebilir.
Uygulamalaştırma kurumsal kaynak planlama yazılımları içerisinde önemli bir rol oynamaktadır.
Örnek olarak lojistik süreci için depo takibi mobil uygulama ile takip edilmesi verilebilir.
Buradan oluşan veriler daha sonra performans planlaması yapmak için de bir kaynak oluşturabilir.
2. Akıllı servisler
Dijitalleşmenin yeni fark edilen yönlerden biri akıllı servislerdir. Dijital servis olarak da bilinen akıllı servisler şirketler için sınırsız olanak sunmuştur. Akıllı servisler ağa bağlı, akıllı, teknik sistemler ve platformlardan veri toplarlar ve analiz ederler. Daha sonra buradan çıkan veriler, ERP sistemine aktarılır ve pazarlamadan satışa, ürün planlamadan satış sonrası desteğe kadar yeni iş fırsatları yaratabilecek birçok alanda kullanılabilir.
3. Veri madenciliği
Veri madenciliğinde kurumsal kaynak planlama sistemindeki veriler, istatistiksel metotlarla güvenilir ve gelire dönüştürülebilir öngörüler haline getirilebilir. Tamamen otomatik olarak gerçekleştirilebilen bu süreç, şirketler daha fazla bilgi topladıkça daha iyi sonuç vermektedir. Artık verilerle müşteri kaybını önleme ya da dinamik fiyatlandırma gibi işlemler yapılabilmektedir.
4. Bulut ERP
Covid-19 salgını ile birlikte bulut ERP’nin değeri daha da arttı ve yerleşik (on-premise) yazılımdan bulut ERP’ye geçişi hızlandırdı. Çünkü artık çalışanlar işlerini bulut tabanlı uygulamalar ile internet bağlantısı olan her yerden yapabilmekteler. Ayrıca maliyetleri düşürmek ve tasarruf sağlamayı desteklemek için bulut ERP’ye yapılan yatırımlar artmaktadır.
5. İki katmanlı ERP
Şirketlerde hem genel merkez hem de bağlı ofisleri için tek bir ERP sistemi kurmaya gerek kalmadan, daha az maliyetli iki katmanlı ERP sistemi kurulabiliyor. Bu sistem, birinci katmanda şirketin mevcut ERP’sine yatırımları artırmaya yönelik bir stratejidir; diğer bölümler ise ikinci katman olarak genellikle bulut tabanlı olan farklı ERP çözümü kullanırlar. Büyük işletmelerde, temel süreçler için çekirdek ERP sistemini kullanabilirken, küçük işletmelerde, birimlerin özel ihtiyaçlarını karşılayan çözümlere yönelebiliyorlar.
6. Dijital dönüşüm
Dijital teknolojiyi tüm iş süreçlerine entegre etmeyi ifade eden dijital dönüşüm, çalışan verimliliğini artırıp, müşteri hizmetlerini ve iletişimi geliştirir.
ERP sistemi ise şirketin tüm faaliyet alanlarında uygulanabildiği için, bu dönüşüme başlamak için doğru bir yerdir.
7. ERP ile entegre diğer teknolojiler
Şirketler, iş uygulamalarını, çekirdek işlemleri geliştirmek için yeni teknolojilerle entegre etmekteler.
8. Kişiselleştirme
Her işletmenin özel ihtiyaçlarına göre özelleştirmesi pek kolay değildir. İşletmeler, süreçlerini daha kolay yapılandırma için analistlerin düşük kodlu (low-code) teknolojisi ile tasarlanan bulut ERP platformlarından yararlanabilirler.
9. Yapay zeka- güçlü içgörüler ve iyileştirmeler
Şirketler ERP sistemlerine yapay zeka işlevselliği ekleyebilse de, artık daha fazla satıcı, bu yetenekleri yerleşik olarak sağlayan ERP yazılımı sunabiliyor.
10. Tahmine dayalı analitik çalışmalar
İşletmenin geçmiş verilerini ortaya çıkarmak için ERP verilerini analiz etmek her zaman mümkündür, ancak 2021’den sonra odak noktası, gelecekte olabilecekleri ortaya çıkarmak ve ele almak için tahmine dayalı analitiği kullanmaktır.
11. Mobil ERP
ERP çözümleri, kritik iş verilerine hareket halindeyken erişim sağlamak için gelişmektedir.
Kullanıcıya kolaylık sağlayan arayüzü ile mobil ERP uygulamaları, kullanıcıların bilgisayardan uzakta bile işlerini yapmalarına yardımcı olabilir. Bu çözüm gerçek zamanlı veriler sunar ve hızlı ve daha doğru veri elde etme konusunda fayda sağlar.
Gelecekte ERP…
COVID-19 küresel salgınının talep ve tedarik akışında ani bir etki yaratması, şirketleri çözümler aramaya itti. ERP yazılımlarını uzaktan kullanmak ve yönetmek için süreçlerinin optimize edilmesi bu çözümlerin başında geliyor. Buna örnek olarak, işletmenin faaliyet süreçlerini kesintisiz sürdürebilmesi için, daha fazla mobil ERP’nin pratikliğinden yararlanması, uzaktan güvenli şekilde erişim sağlaması, faaliyet süreçlerinin otomasyonunu arttırması ve ERP tedarik zinciri yeteneklerinden yararlanması gibi işlemler sayılabilir.
Kaynaklar:
http://www.erpcommittee.org/
http://www.erpcommittee.org/kbh_2020.pdf
https://www.innova.com.tr/tr/blog/dijital-donusum-blog/kurumsal-kaynak-planlama-erp-trendleri-2020
https://erphaber.com.tr/2021deki-8-erp-trendi/
Bu gönderi şu adreste de mevcuttur: English