İşletmelerde ticari hedeflere ulaşmaya çalışılırken doğal olarak çeşitli risklerle karşılaşılır ve bu riskler zaman içinde değişkenlik gösterir. Kurumsal risk yönetimi sistemi işletmenin karşılaştığı riskleri yönetmek için en etkili araçlardan birisidir.
Müşteri tercihlerindeki değişikliklere bağlı olarak satış, alacak sorunlarından ortaya çıkan tahsilat, yeni pazarlara erişim, finansman kaynaklarına ulaşma, teknolojik değişimler, maliyet artışları, bilgi teknolojisi riskleri, finansal riskler, operasyonel riskler ile muhasebe, denetim ve diğer mevzuat değişiklikleri nedeniyle ortaya çıkan yasal riskler günümüzün çalkantılı dünyasının getirdiği belirsizliklerden (risklerden) sadece bazılarıdır.
Risk her zaman bir korku kaynağı değildir, iyi yönetildiğinde aynı zamanda bir fırsat ta olabilir.
Önemli olan, şirket yönetiminin risk iştahını belirledikten sonra gerekli önlemlerin alınmasıdır; risklerin tespiti, farkında olunması, doğru önlemlerin zamanında alınması ve risklerin yönetilmesi, istenmeyen risklerin alınmaması, alınan risklere karşı fayda/maliyet ilkesi çerçevesinde önlem alınması, insan kaynaklarının performans odaklı çalışması, risklerin takip edilmesi ve gerçekleştiklerinde hazır olunmasıdır.
Günümüzün küresel ekonomisinde, bir ülkede yaşanan olumlu ve olumsuz gelişmeler iletişim kanallarındaki hız, para/mal/hizmet/istihdam piyasalarındaki karşılıklı bağımlılıklar gibi nedenlerle çok kısa sürede diğer ülkelere etki edebilmektedir.