Yazar: Y. Yağmur Katipoğlu
2000 yılının Ağustos ayından beri, lojistik üzerine danışmanlık yapan bir profesyonel olarak, ‘zor danışman’ sıfatını bu yazıda açıklamaya çalışacağım. Çevremde kariyerlerine “Danışman” olarak devam etmek istediğini bildiğim, Lojistik Sektörü’nde çalışan Tanıdıklarıma da böylelikle yardımcı olabileceğim.
Danışmanlık veren profesyonelin, müşterisine hatalı veya yanlış bilgi verme şansı bulunmamaktadır. Çalıştığı süre boyunca yüzlerce doğru bilgiyi müşterisi ile paylaşan danışman, tek hatalı demeci ile kendi sonunu getirir, çünkü ürünü bilgisidir, bilgi hatalı olduğunda da ürün ayıplı hale gelir ve değerinden çok şey kaybeder.
Danışman’ın sahip olması gereken bazı hayati özellikler “bağımsızlık” ve “tarafsızlık” tır. Bir nakliye yönetim yazılımı (TMS) satan, kurulumunda görev alan bir danışmanın bağımsız ve tarafsız olması düşünülemez. Çünkü yaptığı bu işten para kazandığı için nakliye yönetim yazılımının zaaflarını, zayıf yönlerini, hatta hatalarını (bug) bildiği halde bilmezlikten gelmek zorundadır.
Bir danışmanlık firması müşterisine verdiği hizmet esnasında başka bir şirketten ’komisyon’ alamaz ve veremez. Zaten müşterisi, danışmanlık firmasına aldığı hizmet için bedel ödemektedir, bir de proje kapsamında olan yazılım, donanım veya ürün satan firmalardan danışmanlık firmasının komisyon alması tarafsızlık ve bağımsızlığın önündeki en büyük engeldir. Projede bir sorun ortaya çıktığında danışman, müşterisini mi, yok ise komisyon aldığı şirketin mi yanında olacaktır, yok ise durumu idare mi edecektir?
Danışmanlık firması hiçbir yazılım veya ürün satan şirketin temsilcisi ile iş ortağı olamaz. Sadece A yazılımı projelerinde danışmanlık veren bir firmanın bağımsız ve tarafsız olduğunu söyleyemeyiz. Bunun yerine her yazılım firmasına eşit mesafede olması esastır.
Yazının başlığındaki ‘zor danışman’ sıfatı aslında işini doğru yapmaya çalışanların karşı karşıya oldukları güçlükleri özetliyor. Tarafsız ve bağımsız olan danışmanlar gerçekten zor bir işi yapıyorlar demektir. Danışmanlık kariyerleri boyunca yaşayabilecekleri finansal zorluklar onlar için birer sınavdır aslında. İçine düştükleri zor durumdan çıkmak için bir yazılım veya ürün satan firmanın ekosistemine dȃhil olmak işin ‘kolay’ yöntemidir.
Zaman, er geç gerçekleri ortaya çıkaracak ve akçeli işler yapan danışmanlık firmalarının sonunu getirecektir. Aslında ticaret hayatı, bu tip işler yapan danışmanlık firmaları için bulunmaz fırsatları bünyesinde barındırır. Doğru danışmanlık yapmak gerçekten zor ’dur ve bir nevi Don Kişot’çuluğa benzer.
Danışman firmanızı “Bilirkişi” veya “Hakem” olarak görebilirsiniz. Bilirkişi veya hakem maaşı veya ücreti dışında komisyon alır mı?
Alır ise, siz danışmanınıza güvenmeye devam eder misiniz?
Müşteri ile ilgili her türlü verinin gizliliğini korumak danışmanlık için bir başka esas prensiptir. Gizlilik şartına uymak söylendiği kadar kolay değil, oldukça zordur. Aynı sektörde yeni bir müşteriye danışmanlık vermeden önce mutlaka o sektörde hizmet verilen önceki ve mevcut müşterilere bilgi verilmeli ve onayları alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki, danışmanlar hizmet verdikleri müşterilerinden aslında çok şey de öğrenmektedir (her ne kadar her şeyi biliyoruz edasında olsalar da).
İphone cep telefonu veya Cross kalem’in referansı ürünün kendisi olmasına rağmen danışmanın referansı müşterilerin tavsiyeleridir. Bu kapsamda sanki müşteri yazmış veya söylemiş gibi başarı hikayelerinin oluşturulması sıradan danışmanlık manevralarıdır ve aslında gerçekleri de yansıtmazlar.
Sürdürülebilir bir danışmanlık için performansın somut kriterlere bağlanması, ölçme inisiyatifinin de müşteride olması gereklidir.
Bu gönderi şu adreste de mevcuttur: English